Wat is stremsel? En waar komt het vandaan?

Met stremsel worden zogenaamde enzymen bedoeld die in de maag van elk zoogdier te vinden zijn. Bij de kaasbereiding wordt van oorsprong stremsel gewonnen uit de lebmaag van kalveren gebruikt.

WAT IS STREMSEL PRECIES? EN WAAR KOMT HET VANDAAN?
Het begrip stremsel is vooral bekend als een ingrediënt dat nodig is voor de bereiding van kaas. Van oorsprong wordt stremsel voor de kaasproductie gewonnen uit de lebmaag van geslachte kalveren omdat deze ervoor kan zorgen dat de eiwitten die in melk aanwezig zijn, gaan klonteren waardoor wrongel ontstaat. Wrongel is het eerste stadium van kaas. Van oorsprong is stremsel een bijproduct dat gewonnen wordt tijdens de slacht van kalveren. Het stremsel van volwassen runderen is trouwens niet meer geschikt voor de productie van kaas.

MICROBIEEL STREMSEL ALS ALTERNATIEF
Als alternatief voor stremsel dat gewonnen wordt uit kalveren, wordt tegenwoordig microbieel stremsel gebruik. Dit wordt gemaakt door micro-organismen en ingezet bij de productie van vegetarische kazen.