Waarom moet je noten en zaden weken?
In diverse kookboeken en online recepten die ik las, kwam ik regelmatig tegen dat ik noten, granen en zaden een paar uur moest weken. Maar waarom kun je noten en zaden beter weken? Dat was me niet altijd duidelijk en ik wil eigenlijk altijd wel graag de reden weten waarom iets wordt aangeraden. Want eerlijke gezegd, leek het me ook wel wat gedoe, om van tevoren eerst je havermout of boekweit vlokken te weken. Of je noten of zaden. ’s Ochtends spontaan bedenken wat je gaat ontbijten, is er dan niet helemaal meer bij.
Anna Zeven legt uit waarom noten, granen , pitten, zaden en bonen geweekt moeten worden!
Sinds kort ligt het boek “Het Nieuwe Eten” van Anna Zeven hier in huis. Ik had er al allerlei heerlijke recepten in gelezen (en ook al geprobeerd!), maar wat ik heel fijn vind aan dit boek, is dat er naast recepten ook informatie en uitleg staat over het hoe en waarom van dingen. Zo ook een antwoord op de vraag waarom we nu eigenlijk noten, granen en zaden moeten weken! Anna legt uit dat om noten, granen, pitten, zaden en bonen een vliesje zit. In dat vliesje zit de stof fytinezuur of fytaat. Op zich een nuttig stofje, het zorgt er voor dat deze voedingsmiddelen lang houdbaar zijn. Maar dit stofje gaat ook aan voedingsstoffen zitten. Onze spijsvertering voert de fytinezuur of fytaat af, mét alle voedingsstoffen. Kortom: we kunnen nog zoveel gezonde dingen aan ons lijf toevoegen, fytinezuur of fytaat zorgt er voor dat ons lijf ze niet op kan nemen. En da’s natuurlijk zonde.
Wat gebeurt er als je noten en zaden weekt?
Als je je noten, pitten, granen, zaden en bonen van tevoren weekt, neutraliseer je de fytinezuur of fytaat. Ander bijkomend voordeel van eerst weken, is dat eiwitten die moeilijker verteerbaar zijn, zoals gluten, zo worden voor verteerd. Tot slot, zo zegt Anna Zeven, neemt ook de hoeveelheid Vitmanine B toe.
Hoe lang moet je noten en zaden weken?
Anna raadt aan om je noten, pitten, granen, zaden en bonen tenminste 7 uur, maar liefst 12 tot 24 uur te laten weken.
Kun je het water van je geweekte noten, granen, zaden, pitten en bonen gebruiken?
Je havermout, walnoten, of pompoenpitten keurig een dag laten weken. En dan? Wat doe je dan met het water waar ze in hebben geweekt? Volgens Anna kun je het water in principe hergebruiken, bijvoorbeeld om in te koken. Ze adviseert wel om het water waar noten in hebben geweekt, weg te gooien. Dit is niet lekker van smaak en je hebt het eigenlijk ook nooit nodig in een gerecht. Maar als ik het zo lees, is het vooral de smaak en het feit dat je dat water eigenlijk niet nodig hebt, waarom ze dat zegt. Niet omdat het minder gezond is. Mijn conclusie: ik zal voortaan toch zoveel mogelijk nadenken over wat ik wil eten de volgende dag, Anna haar uitleg klinkt me logisch in de oren. De proef op de som zal uitwijzen of mijn lijf er inderdaad baat bij heeft! Heel moeilijk om te doen, was het in ieder geval niet.