Nationale gerechten – overzicht gerecht per land

Nationale gerechten – Overzicht gerecht per land. Wat zijn nu echt nationale gerechten? Welk gerecht hoort nu echt bij het land van herkomst. In de meeste gevallen zijn er geen echt officiële nationale gerechten. Nationale Gerechten - KarjalanpaistiMaar vaak is er wel een gerecht dat gezien wordt als kenmerkend voor het land of voor een bepaalde streek. Soms kunnen het zelfs meerdere gerechten zijn. Op deze pagina vind je een overzicht van de nationale gerechten, ingedeeld per land en met de naam en informatie.


Nationale gerechten – overzicht gerecht per land

Goed om te weten is dat er in een land vaak meerdere gerechten en recepten gezien worden als echt bij het land horend. En er kan natuurlijk ook echt uitgebreid gediscussieerd worden over het onderwerp. Toch heeft de redactie zich aan een opsomming gewaagd. En hiervoor zijn diverse bronnen op Internet en kookboeken geraadpleegd. Nu wordt het nog een uitdaging om nationale gerechten eens te proberen en proeven.


Overzicht van nationale gerechten per land

  • AfghanistanKabuli Palaw (Qabuli Palaw)
    Rijsgerecht, bestaande uit gekookte basmati rijst vermengd met rozijnen, wortel, lamsvlees en kruiden.
  • Albanië – Tavë kosi
    Sfoofpot met lamsvlees, kruiden, rijst, yoghurt, eieren en een soort van bechamel saus
  • AlgerijeCouscous
  • Amerikaanse MaagdeneilandenFungi and fish
  • Amerikaans SamoaPalusami
    Stoofpot van rijstmelk, spinazie, kruiden, rundvlees en kruiden

  • Andalusië (Spanje) – Gazpacho
    Koude soep met rauwe groenten en kruiden
  • Andorra – Escudella De Pagès
    Maaltijdsoep van kipbouillon, varkensvlees, wortel, kool, uit, aardappelen, rijst. en kruiden
  • Angola – Moamba de galinha
  • Anguilla – Pigeon Peas & Rice
  • Antigua en Barbuda – Fungee / Pepperpot
  • ArgentiniëAsado / Empanada
    Asado is een speciale vorm van barbecue.
    Empanada is een pastei die gevuld kan zijn met verschillende soorten vlees, groenten of vis en gebakken of gefrituurd wordt.
  • ArmeniëDolma / Harissa / Khash / Khorovats 
  • Aruba – Keshi yena
    Gerecht van met kruiden, groenten en vlees gevulde kaas dat zijn oorsprong kent in de tijd van de slavernij.
  • Asturië (Spanje) – Fabada asturiana
    Bonenstoofpot met kaas, wordt en vlees

  • AustraliëBarbecue / Meat Pie / Roast Lamb
  • AzerbeidzjanDolma
  • Bahama’s Cracked Conch
    Eigerecht meestal gegeten met erwten en rijst
  • BahreinKasba
  • BangladeshBhuna / Kip Korma / Machhja bhaja
  • BarbadosCou-cou with Flying Fish (vliegende vis)
  • Baskenland (Spanje) – Chistorras / Marmitako
  • BelgiëMosselen met frites
  • BelizeBile-up
  • BeninKuli Kuli
  • Bermuda Bermuda fish chowder

  • Bhutan – Ema Datshi
    Gerecht gemaakt van chili-pepers en kaas, meestal gegeten met rode en witte rijst
  • Bolivia – Salteñas (Empenada)
  • BonaireFunchi / Carni stobaPika siboyo
  • Bosnië en Herzegovina – Ćevapi
  • BotswanaSeswaa
    Gestoofd rundvlees met zout en kruiden
  • Brazilië – Feijoada
    Stoofpot van varkensvlees (soms ook kip of rundvlees) en zwarte bonen, gegeten met rijst, kool, farofa en sinaasappel.

  • Brunei – Ambuyat
  • BulgarijeBanitsa (Banica) / Bob chorba
  • Burkina Faso – Riz Gras
  • Burundi
  • Cambodja Amok trei Samlor Kako
  • CanadaButter TartNanaimo bar / Poutine
  • Canarische Eilanden (Spanje) – Papas arrugadasSancocho
  • Catalonië (Spanje) – Pa amb tomaquet
  • Centraal-Afrikaanse RepubliekFoufou
  • ChiliEmpanada Pastel de choclo
  • ChinaGebakken rijst / Pekingeend
  • Colombia – Ajiaco / Bandeja paisa / Sancocho
  • Comoren – Langouste a la Vanille
  • Congo-Brazzaville – Poulet à la Moambé
  • Congo-Kinshasa – Poulet à la Moambé
  • CookeilandenRukau Umukai
  • Costa RicaGallo pinto
  • CubaMoros y cristianos / Ropa vieja

  • Curaçao – Keshi Yena
    Gerecht van met kruiden, groenten en vlees gevulde kaas dat zijn oorsprong kent in de tijd van de slavernij.
  • CyprusFasolada
    Gevulde bonensoep die ook in Griekenland populair is.
  • DenemarkenBøfsandwich / Pølser / Smørrebrød Stegt Flæsk
  • Djibouti – Skoudehkaris
  • DominicaMountain chicken
    Enigszins omstreden gerecht gemaakt met kikkervlees van de zogenaamde Mountain Chicken
  • Dominicaanse Republiek – Sancocho Dominicano

  • DuitslandBratwurstCurrywurst / Eisbein mit Sauerkraut / Sauerbraten …lees verder >
  • Ecuador – Ceviche / Encebollado / Fritada / Guatitas
  • EgypteFalafel / Ful medames / Kushari Mulukhiyah
  • El SalvadorPupusa
    Een pupusa is een met de handgemaakte mais tortilla die met verschillede soorten vlles, groenten en kruiden gevuld kan worden.
  • EngelandRoast Beef / Pudding
  • Equatoriaal-Guinea – Succotash
  • Eritrea – Gored gored / Wat
  • Estland –  Verivorst / Mulgikapsad
    Verivorst is de Eslandse bloedworst die ook vaak met Kerst wordt gegeten.
  • Ethiopië – Wat met Injera
  • Faeröer – Skerpikjøt
    Gedroogd schapenvlees dat meestal op brood wordt gegeten.
  • Fiji – Fijian Kokoda
    Een gerecht van in citroen- en limoensap gemarineerde rauwe verse vis met kokos(melk), ui, koriander en tomaat.
  • Filipijnen

  • Finland – Karjalanpaisti Mämmi / Poronkäristys
  • FrankrijkBisque  / Crêpe / Pot-au-feu
    Bisque is een enigszins gebonden soep die gemaakt kan worden van verschillende soorten schaaldieren.
    Crêpe is een dunne pannenkoek die zowel met diverse soorten beleg gegeten kan worden.
    Pot-au-feu is een stoofpot met rundvlees en diverse grof gesneden groeten.

  • Frans-Guyana –  Bouillon d’aoura
    Stoofpot gemaakt van gedroogde, schaaldieren, groenten en het aoura fruit.
  • Frans-PolynesiëIa ota (Poisson cru)
    Een gerecht van in citroen- en limoensap gemarineerde rauwe verse vis met kokos(melk), ui, komkommer en tomaat.
  • GabonPolet nyembwe
    Kipgerecht van gerookte kip met palmolie, uit en knoflook.
  • Gallicië (Spanje) – Caldo gallego / Empanada Gallega / Polbo á feira
    Caldo gallego is een maaltijdsoep gemaakt met varkensvlees, kool, witte bonen, wortel en kruiden.
    Empanada Gallega is een pie gevuld met varkensvlees met rode en groene pepers.
    Polbo á feira is een gerecht gemaakt van gekookte inktvis bestrooid met zout, pemento picante en olijfolie.

  • Gambia – Benachin
    Benachin
    is stoofpot van rundvlees, kip of vis met kool, paprika, rijst en een kruidenmengsel.
  • Georgië – Khachapuri Khinkali
    Khachapuri (ook wel geschreven als Chatsjapoeri) is een kaasbrood.
    Khinkali (Chinkali) is een gerecht bestaande uit met vlees, groente en kruiden gevulde knoedels.
  • Ghana – Banku / Fufu
    Banku is een mengsel van gefermenteerde mais met cassave die als deeg gekookt wordt in water en geserveerd wordt in soep, in een stoofpot of met een saus.
  • Gibraltar – Calentita

  • GrenadaOil Down
    Oil Down is een stoofpot van broodfruit, callaloo, gejruide kip, bananas, gezouten varkensstaart l en snuit, piment , kurkuma en kokosmelk.

  • GriekenlandFasolada / Moussaka / Souvlaki
  • GroenlandKiviaq
    Kiviaq is een gerecht gemaakt van het vlees van de zeekoet dat gefermenteerd wordt in het uitgeholde lichaam van een zeehond dat vooral in de winter wordt gegeten. Het wordt de velen beschouwd als een van de meest weerzinwekkende nationale gerechten ter wereld.
  • Guadeloupe –  Porc-Colombo
  • Guam – Kelaguen

  • Guatemala – Fiambre
  • Guinee – Kansiyé
  • Guinee-Bissau – Jollof Rice

  • GuyanaPepperpot
  • Haïti – Diri ak Pwa
  • Hawaï (Verenigde Staten) – Loco MocoPoi / Poke / Saimin
  • Honduras – Baleada Carne asadaSopa de Caracol
  • Hong KongChar siu / Dim sum
  • Hongarije – Goulash (Gulyás)

  • Ierland – Colcannon / Irish Stew
  • IJslandHákarl Þorramatur
  • India – Curry
  • Indonesië – Tumpeng (officeieel) / Nasi Goreng
  • Irak – Semeç Masgûf 
  • Iran – Chelow kabab Qormeh Sabz
  • IsraëlFalafel / Me’orav Yerushalmi
  • ItaliëPasta / Polenta / Pizza / Risotto
  • IvoorkustFufu Kedjenou

  • JamaicaAckee and Saltfish / Jamaican Patty / Jerk Chicken
  • JapanRamen / Sushi
  • JemenSaltah
  • JordaniëMansaf
  • Kaaimaneilanden – Buccaneer Turtle Steak
  • KaapverdiëCachupa
  • Kameroen – Ndolé
  • Kazachstan – Beşbarmaq / Shalgam

  • KeniaSukuma Wiki / Ugali
  • Kirgizië – Beşbarmaq / Kuurdak / Laghman
  • KiribatiTe bua toro ni baukin
  • Koeweit – Machbūs
  • Kosovo
  • Kroatië – Istarska jota
  • Laos – Tum Mak Hoong
  • LesothoPapa moroho nama
  • LetlandLatke
  • LibanonKibbeh / Tabbouleh
  • LiberiaFufu
  • LibiëBazeen / Uzban
  • Liechtenstein – Käsknöpfle
  • Litouwen – Cepelinai
  • Luxemburg – Bouneschlupp  Judd mat Gaardebounen
  • MacaoMinchee

  • Macedonië – Tavče gravče
  • Madagaskar –  Romazava
  • Majorca (Spanje) – Ensaïmada / Tombet
  • Malawi
  • Malediven – Garudhiya
  • MaleisiëLaksa / Nasi lemak / Roti canai / Satay
  • Mali – To et Tokorodji
  • Malta – Fenkata / Pastizz
  • MarokkoCouscous / Tagine
  • Marshalleilanden – Macadamia nut pie
  • MartiniqueCourt-bouillon
  • Mauritanië – Thieboudienne
  • MauritiusDholl puri
  • Mayotte
  • Mexico – Chiles en nogada Mole poblano
  • Micronesia – Lumpia
  • Moldavië – Mămăligă
  • Monaco – Barbagiuan
  • MongoliëBuuz
  • Montenegro – Kačamak Raštan
  • MozambiqueFrango a Portuguesa
  • Myanmar – Mohinga
  • Namibië
  • NauruCoconut fish
  • Navarra (Spanje) – Chistorras / Marmitako
  • NederlandHutspot / Stamppot

  • Nepal – Dal bhat
  • NicaraguaChurrasco / Gallo pinto (officieel)
  • Nieuw-Caledonië – Bougna
  • Nieuw-ZeelandBacon and egg pie
  • Niger
  • NigeriaJollof rice
  • Noordelijke Marianen
  • Noord-IerlandUlster Fry
  • Noord-Korea – Boshintang / Bulgogi / Kimchi Naengmyeon
  • Noorwegen – Fårikål
  • OegandaMatoke

  • Oekraïne – Borsjtsj Varenyky
  • Oezbekistan
  • Oman – Tabbouleh
  • OostenrijkTafelspitz / Wiener Schnitzel
  • Oost-Timor – Ikan Pepes
  • Pakistan – Biryani Nihari
  • Palau – Qabili
  • PalestinaFalafel / Humus Tahini / Mujaddara / Musakhan
  • Panama – Sancocho de gallina
  • Papoea-Nieuw-Guinea – Mumu
  • ParaguaySopa Paraguaya
  • PeruCeviche
  • PolenBigos / Kotlet schwabowy / Zurek
  • PortugalBacalhau / Francesinha
  • Puerto Rico – Arroz con gandules / Lechon / Mofongo
  • QatarMachboos
  • Réunion – Rugai
  • Roemenië – Mămăligă / Mici / Sarmale
  • RuslandKasha / Pelmeni / Pirogi / Pirozkhi / Shchi
  • Saba
  • Saint Kitts en Nevis – Stewed Saltfish

  • Saint LuciaGreen Banana and Saltfish Pie
  • Saint Vincent en de Grenadines – Roasted Breadfruit and Fish
  • Salomonseilanden – Kibbe
  • Samoa –
  • San Marino – Torta Tre Monti
  • Sao Tomé en PrincipeCalulu
  • Saoedi-ArabiëKabsa
  • SchotlandHaggis
  • Senegal – Thieboudienne
  • Servië – Ćevapčići / Kajmak / Pljeskavica Ražnjići
  • Seychellen – Fruit Bat Soup
  • Sierra-Leone
  • SingaporeChili krab / Hainan kip en rijst
  • Sint EustatiusGeitenvlees, erwten en rijst
  • Sint Maarten
  • Slovenië – Ajdovi žganciBelokranjska povitica / Obara
  • Slowakije –  Bryndzové halušky
  • SoedanFul medames
  • Somalië – Injera met geiten stoofpot
  • Spanje – Tortilla española (en nationale streekgerechten)
  • Sri LankaRijst en Curry

  • SurinamePom / Roti
  • Swaziland – Mabele
  • SyriëKibbeh
  • TadzjikistanO’sh
  • TaiwanRundvlees noodle soep
  • TanzaniaUgali
  • ThailandPad Thai / Tom Yung Goong
  • TogoFufu
  • Tonga – Lu usi bololokoma
  • Trinidad en TobagoCallaloo / Doubles
  • TsjaadDaraba
  • Tsjechië – SvíčkováVepřo knedlo zelo
  • TunesiëCouscous Kabkabou
  • Turkije – Döner kebabKuru fasulye met Pilav
  • TurkmenistanPalaw
  • Turks en Caicoseilanden
  • TuvaluPulaka
  • UruguayAsado / Chivito
  • VanuatuLap lap
  • Vaticaanstad – geen nationaal gerecht
  • Venezuela –  Pabellón criollo
  • Verenigd KoninkrijkFish and ChipsChicken tikka masala
  • Verenigde Arabische Emiraten
  • Verenigde StatenFried Chicken / Hamburger / Hot Dog
  • VietnamBánh mì /  Phở Gỏi cuốn
  • WalesCawl
  • Wallis en FutunaIka

  • Wit-RuslandDraniki
  • Zambia – Nshima
  • ZimbabweSadza
  • Zuid-AfrikaBobotie
  • Zuid-Korea – Bibimbap / Galbi / Kimchi Ramyeon
  • Zuid-SoedanFul medames

  • Zweden – Köttbullar / Kräftskiva / Ostkaka Surströmming
  • ZwitserlandCervelat / Fondue Rösti

advertentie





Bijpassende gerechten en informatie