Wat is het beste kookboek? Kookboeken recensies 2017 beoordeling en andere informatie kun je op deze pagina vinden. Redacteuren lezen en gebruiken regelmatig nieuwe kookboeken. En zij schrijven kookboeken recensies en beoordelen de recepten, die ze vaak zelf uitproberen, en gerechten die je erin kunt vinden.
Kookboeken Recensies 2017 Beoordeling Beste Kookboek
De meest recente kookboeken recensies 2017 staan bovenaan de pagina. Via de links kun je de uitgebreide recensies lezen en meer informatie over de kookboeken vinden. Wil je weten wat de beste kookboeken van 2017 zijn volgens de redactie?…lees verder >
Overzicht Kookboeken Recensies 2017
Italia al Pomodoro
60 Heerlijke recepten met tomaten
- Soort kookboek: Italiaans kookboek, tomaten kookboek
- Schrijvers: Harry Belmans, Heikki Verdurme
- Recensie: Theo Jordaan
- Waardering: ★★★★★ (zeer goed)
Zoals te verwachten is als je de titel leest staat in het kookboek Italia al Pomodoro de tomaat centraal. En de Italiaanse keuken zou ondenkbaar zijn zonder de tomaat. Niet vreemd dus dat Harry Belmans en Heikki Verdurme dit ingrediënt als uitgangspunt voor hun kookboek hebben genomen. Een kookboek dat prima gelukt is en vol staat met zeer goed zelf te maken tomatenrecepten…lees verder >
De wereld van de Happy Pear
Simpel, verrassend en heerlijk eten voor een gezond en gelukkig leven
- Soort kookboek: vegetarisch kookboek
- Schrijvers: David Flynn, Stephen Flynn (Ierland)
- Recensie: Theo Jordaan
- Waardering: ★★★★★ (zeer goed)
De Ierse tweelingbroers Stephen & David Flynn hebben inmiddels ook over de landsgrenzen bekendheid gekregen met hun vegetarische gerechten. Inmiddels hebben ze drie locaties waar hun gerechten gegeten kunnen worden en waar je ingredienten kunt kopen, in dorpen even ten zuiden van Dublin. Natuurlijk is het leuk om er langs te gaan als je in Ierland bent. Maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig is er nu hun kookboek De wereld van de Happy Pear. Een kookboek vol met vegetarische recepten voor elk moment van de dag en elke maaltijd…lees verder >
¡Sabor Sabor!
De nieuwe Spaanse keuken
- Soort kookboek: Spaans kookboek, Recepten uit Spanje
- Schrijfster: Sandra Alvarez
- Recensie: Theo Jordaan
- Waardering: ★★★★★ (zeer goed)
Sandra Alvarez zou je kunnen kennen van het tv-programma MasterChef Holland waaraan ze in 2015 deelnam. Alhoewel geboren in Amsterdam, is ze van Spaans-Chinese afkomst. Vooral haar Spaanse familie inspireerde haar tot koken. Via haar website Sandaskitchen.nl kreeg ze een groep trouwe volgers. En nu is er haar kookboek Sabor Sabor met moderne Spaanse gerechten…lees verder >
Eataly
Eigentijds Italiaans koken
- Soort kookboek: Italiaans kookboek
- Schrijver: De Zilveren Lepel
- Recensie: Theo Jordaan
- Waardering: ★★★★★ (uitstekend)
De culinaire talenten van De Zilveren Lepel hebben met Eataly weer een zeer kloek en uitgebreid kookboek afgeleverd. In Eataly staat de moderne Italiaanse keuken centraal. Meer dan 300 recepten is het mooi uitgegeven en vuistdikke kookboek rijk. De Italiaanse keuken kent uiteraard een lange traditie en vaak worden de recepten van generatie op generatie doorgegeven en tientallen jaren lang gebruikt. Toch treedt ook in de Italiaanse keuken langzaam maar zeker enige modernisering plaats. En Eataly kun je opvatten als de weerslag van deze modernisering…lees verder >
Hugh Johnsons Wijngids 2018
- Schrijver: Hugh Johnson ♂ (Engeland)
- Soort boek: wijngids 2018
- Recensie: Theo Jordaan
- Waardering: ★★★★★ (uitstekend)
Hugh Johnsons Wijngids 2018 is inmiddels de 41e editie van de meest gezaghebbende wijngids ter wereld. Je vraagt je af hoe de inmiddels 78 jaar oude Engelse wijnkenner Hugh Johnson in staat is om de wijnen van de meer dan 8500 wijnproducenten van overal ter wereld kan bespreken. Volgens zijn eigen zeggen zijn er sinds zijn eerste wijngids vijf keer zoveel wijnen om te beoordelen. Toch is hij ook deze keer weer in staat geweest om een overzicht te maken. Ondanks de enorme hoeveelheid wijnen die besproken worden in deze uitgebreide wijngids, is er nog geen enkele wijn uit Nederland en België opgenomen…lees verder >
Home Sweet Home
Nieuw Iers comfort food
- Soort kookboek: Ierse gerechten, Iers kookboek
- Schrijfster: Yvette van Boven ♀ (Nederland)
- Recensie: Theo Jordaan
- Waardering: ★★★★★ (uitmuntend)
Niet vaak is de titel van een kookboek zo goed passend als Yvette van Boven Home Sweet Home. De liefde en passie voor Ierland, het land waar Yvette van Boven geboren is, en de Ieren spat bijna letterlijk van elke pagina af. Home Sweet Home is veel meer dan zomaar een kookboek het is een liefdesverklaring aan een bijzonder land. En de liefde en passie zijn zonder uitzondering terug te vinden in de recepten…lees verder >
De keuken van Corsica
- Schrijver: Nicolas Stromboni ♂ (Corsica, Frankrijk)
- Soort kookboek: kookboek Corsicaanse gerechten
- Recensie: Theo Jordaan
- Waardering: ★★★★★ (uitstekend)
Om maar gelijk met de deur in huis te vallen De keuken van Corsica van Nicolas Stromboni is een uitstekend en bijzonder kookboek over de Corsicaanse keuken. Sterker nog eigenlijk is het meer dan een kookboek. Het is een portret van het eiland Corsica en een aantal van haar bijzondere eilandbewoners. Schrijver en samensteller is zelf wijnhandelaar in de hoofdstad van Corsica, Ajaccio. Hij kent het eiland goed en is op zoek gegaan naar de kenmerkende gerechten van Corsica. Vaak zijn de gerechten rustiek, kruidig en gemaakt van ingredienten die op het eiland zelf gekweekt worden…lees verder >
Pap – Porridge
De lekkerste ontbijtjes met de gezondste ingrediënten
- Auteur: Fern Green
- Soort kookboek: ontbijtkookboek
- Recensie: Monique van der Hoeven
- Waardering: ★★★★★ (uitstekend)
Alweer een geweldig boek in deze serie met boekjes over gezonde voeding. Dat havermout een goed alternatief is voor ons brood-ontbijt, is bij veel mensen tegenwoordig wel bekend. Dat het helemaal niet nodig is dat pap een saai gerecht wordt wordt met dit boekje wel duidelijk. Pap kan gemaakt worden op basis van allerlei granen, zoals bijvoorbeeld haver, gierst, quinoa, rogge, amarant of boekweit…lees verder >
Vers van ’t veld
Producten, recepten en verhalen van kwekers
- Schrijfster: Agnes Goyvaerts (Belgie)
- Recepten: Broes Tavernier (België)
- Soort kookboek: groente en verse streekproducten
- Recensie: Theo Jordaan
- Waardering: ★★★★★ (uitstekend)
Het Broes Tavernier kookboek Vers van ’t veld is meer dan een kookboek alleen. Het is een liefdesverklaring aan het Vlaamse land en de producten die er gekweekt worden. Journaliste Agnes Goyvaerts en fotograaf Heikki Verdurme namen maanden de tijd om overal in Vlaanderen kwekers te bezoeken die met liefde en aandacht hun leven wijden aan bijzondere producten. De verhalen die de kwekers vertelden werden opgetekend en zijn nu in dit prachtig uitgegeven en inspirerende kookboek gebundeld…lees verder >
Wokking Lekker
24Kitchen kookboek
- Schrijver: Danny Jansen ♂ (Nederland)
- Soort kookboek: wokgerechten
- Recensie: Theo Jordaan
- Waardering: ★★★★★ (uitstekend)
Wokken is terug van weggeweest. En dat is volkomen terecht als je beschouwt dat het een uitstekende manier is om in korte tijd een gezonde maaltijd op tafel te krijgen. Groente spelen meestal de centrale rol. Dus wokken, als je het goed doet en de juiste olie gebruikt, past uitstekend in de trend om gezond te gaan eten. Het nieuwe kookboek van 24Kitchen kok Danny Jansen Wokking Lekker is daarbij een uitstekende wegwijzer…lees verder >
Vegan Het Kookboek
- Schrijver: Jean-Christian Jury ♂ (Frankrijk)
- Soort kookboek: veganistisch kookboek
- Recensie: Theo Jordaan
- Waardering: ★★★★★ (zeer goed)
Vegan Het Kookboek van Jean-Christian Jury is dik en zeer uitgebreid. Ruim 450 recepten voor vegetarische recepten uit alle windstreken en vrijwel alle landen van de wereld bevat dit vuistdikke kookboek van meer dan 475 pagina’s. Als je inspiratie zoekt voor variatie en bijzondere vegetarische gerechten dan is Vegan ideaal. Bijzonder is ook dat er gerechten in te vinden zijn uit de meest uiteenlopende landen en windstreken. De indeling is eenvoudig en praktisch. Nadeel is wel dat enorme hoeveelheid verschillende recepten ervoor kan zorgen dat kiezen lastig wordt…lees verder >
Bakken
Het basis bakboek met 350 recepten
- Schrijver: Peter Balcaen (België)
- Soort kookboek: bakboek, bakrecepten
- Recensie: Theo Jordaan
- Waardering: ★★★★★ (zeer goed)
Bakken van Peter Balcaen is precies wat het beloofd; een basis bakboek met 350 bakrecepten. Een goed kookboek voor wie wil gaan bakken en op zoek is naar betrouwbare en duidelijke recepten. Heel handig van dit kookboek is de waardering, op basis van sterren die aan de recepten, wordt gegeven en waardoor je weet hoe gemakkelijk of moeilijk het baksel is om te maken. De recepten zijn duidelijk opgeschreven en goed te volgen. Ondanks het feit dat er vrij veel foto’s in Bakken staan is het jammer dat niet elk recept een foto heeft gekregen zodat je weet wat het eindresultaat zou moeten zijn…lees verder >
Het Pindakaasboek
- Schrijfsters: Jennifer Koster & Lianne Koster
- Soort kookboek: pindakaas kookboek
- Recensie: Theo Jordaan
- Waardering: ★★★★★ (zeer goed)
Pindakaas is al vele tientallen jaren een zeer geliefd broodbeleg. Vrijwel iedereen in Nederland is opgegroeid met pindakaas. In de afgelopen jaren is pindakaas misschien wel populairder dan ooit geworden. Pindakaas zonder toevoeging (vooral zonder) suiker wordt gezien als een gezonde lekkere powerfood die je natuurlijk nog steeds op je brood kunt smeren maar waarmee veel meer gerechten meer gemaakt kunnen worden. Het Pindakaas kookboek geeft een zeer goed beeld van de veelzijdigheid van pindakaas…lees verder >
Groene burgers
- Schrijver: Martin Nordin (Zweden)
- Soort kookboek: vegetarische hamburgers, vegetarisch kookboek
- Recensie: Theo Jordaan
- Waardering: ★★★★★ (uitstekend)
Groene burgers is een inspirerend en mooi vormgegeven vegetarisch kookboek. Een stoer vegetarisch kookboek met mooie recepten voor burgers waarvoor de slager niet nodig. Bijzonder is dat de Zweedse auteur van het kookboek, Martin Nordin, erin is geslaagd om het stoere karakter van de hamburger volledige te behouden, zonder dat er ook maar vlees in de buurt is geweest…lees verder >
Powerfood – The Party Edition
Meer dan 85 feestelijke recepten van Rens Kroes
- Schrijfster: Rens Kroes (Nederland)
- Soort kookboek: feestrecepten
- Aantal recepten: 85+
- Recensie: Monique van der Hoeven
- Waardering: ★★★★★ (uitstekend)
Voor iedereen die gezond en lekker wil eten zijn de kookboeken van Rens Kroes eigenlijk altijd al een feestje. Maar met The Party Edition ligt er echt een groots feestboek voor je neus. Allen het uiterlijk van het boek is al fantastisch, met prachtige pastelkleuren en gouden letters en een foto van Rens zelf met een grote tros roze ballonnen, kun je niet wachten om te gaan lezen. Binnenin een keur aan heerlijke feestrecepten, voorzien van prachtige en uitnodigende foto’s…lees verder >
Hollandse klassiekers anno nu
Van appeltaart tot zuurvlees
- Schrijver: Tjitze van der Dam (Nederland)
- Recensie: Theo Jordaan
- Waardering: ★★★★★ (uitstekend)
Tjitze van Dam is een zeer creatieve Friese kok. Dat blijkt wel uit dit zeer mooie kookboek Hollandse klassiekers. Op de voorkant staat een mooie foto, gemaakt door fotografe Saskia de Wal, van een gerecht dat we allemaal kennen, van houden of dat we haten: hutspot. Alleen is het op een dusdanig nieuwe manier gemaakt dat je het pas herkent als je het weet. En zelfs haters van dit oer-Hollandse gerecht zullen dit recept wel willen proberen. Dit geeft goed het idee en de kern weer van dit uitstekende en zeer geslaagde kookboek met Hollandse klassiekers in een nieuw jasje…lees verder >
Groente
Recepten voor thuis van Nederlands beste groentechef
- Schrijver: Niven Kunz
- Soort kookboek: groente kookboek
- Recensie: Theo Jordaan
- Waardering: ★★★★★ (zeer goed)
Groente is het tweede kookboek van de Nederlandse topchef Niven Kunz. Zijn specialiteit is het bedenken en maken van bijzondere groentegerechten. En het kookboek Groente, recepten voor thuis van Nederlands beste groentechef is een goede weergave van zijn creativiteit en kookkunst. Het kookboek staat boordevol met groenterecepten die, in de meeste gevallen, prima thuis te bereiden zijn, ook voor de wat mindere goden in de keuken…lees verder >
Napels en de Amalfikust De Zilveren Lepel
- Schrijver: De Zilveren Lepel
- Soort boek: Italiaans kookboek
- Recensie: Theo Jordaan
- Waardering: ★★★★★ (uitmuntend)
Het nieuwe kookboek van De Zilveren Lepel – Napels en de Amalfikust biedt recepten uit de culinair zeer rijke stad Napels en omgeving. Ook deze keer is het kookboek uit de onvolprezen reeks van de Zilveren Lepel prachtig te noemen. Het kookboek ademt volop liefde en passie voor de gerechten en de mensen uit Napels en de Amalfikust. Het is een waar genot om alleen maar in het kookboek te bladeren, te genieten van de prachtige foto’s en zo nu en dan te lezen over de mooiste en lekkerste streekproducten en -gerechten…lees verder >
Bloemen met smaak
50 eetbare bloemen & 25 verrassende recepten
- Schrijfster: Anna Koster (Nederland)
- Soort kookboek: bloemen kookboek
- Recensie: Theo Jordaan
- Waardering: ★★★★★ (uitmuntend)
Koken met bloemen heeft in de afgelopen jaren meer en meer aan populariteit gewonnen. En mede daardoor werd het tijd voor een goed kookboek over koken met bloemen. En dat kookboek is er nu met Anna Koster – Bloemen met smaak, 50 eetbare bloemen & 25 verrassende recepten. Een uitmuntend boek voor wie meer wil weten over koken met bloemen…lees verder >
Noten
36 recepten met een bite
- Schrijfster: Marjolaine Daguerre (Frankrijk)
- Soort kookboek: gerechten met noten
- Recensie: Theo Jordaan
- Waardering: ★★★★★ (zeer goed)
Noten zijn in de afgelopen jaren een steeds geliefder geworden als ingrediënt voor allerlei soorten gerechten. Van hoofdgerecht tot bijgerecht en van voorgerecht tot nagerecht, overal zijn noten uitstekend te gebruiken. Het mooi vormgegeven compacte kookboek van Marjolaine Daguerre – Noten, geeft een goede indruk van de mogelijkheden die er allemaal zijn om met noten te koken…lees verder >
Soul Food
Eigentijdse recepten voor verslavend lekkere klassiekers
- Soort kookboek: Fusion gerechten
- Schrijver: De vrouw met de baard (Mas van Putten, Carl Lemette)
- Recensie: Theo Jordaan
- Waardering: ★★★★★ (uitstekend)
Als je het Soul food in handen krijgt, wordt je direct blij en vrolijk. En met een motto (pagina 33) van één van de grootheden uit de Amerikaanse funkmuziek, George Clinton. In Amerika is deze bandleider van de legendarische funkgroep Parliament Funkadelic een grootheid. Helaas is zijn muziek in Nederland slechts bij een kleinere groep mensen bekend. Wat een fris en enthousiast vormgegeven kookboek is dit! Maar dat zegt uiteraard nog niets over de recepten. Gelukkig geldt voor de in het kookboek van De vrouw met de baard (het pseudoniem van Mas van Putten en Carl Lemtte) precies het het zelfde. Het water loopt je uit de mond en je wilt direct aan de slag in de keuken. Inspiratie voor hun recepten haalt het bijzondere duo uit veel plekken over de gehele wereld…lees verder >
Belgian Beer Trails
- Schrijver: Erik Verdonck (Belgie)
- Soort boek: Belgisch Bier Gids, reisboek
- Recensie: Theo Jordaan
- Waardering: ★★★★★ (zeer goed)
Bier en België zijn onlosmakelijke aan elkaar verbonden. Zeer waarschijnlijk is de biercultuur nergens zo diep verankerd en belangrijk als bij onze Zuiderburen. En met regelmaat verschijnen er dan ook boeken over Belgisch bier. Toch voegt Belgian Beer Trails van de Vlaamse schrijver Erik Verdonck nog wat toe. En laat je niet in verwarring brengen. Belgian Beer Trails van Erik Verdonck is een boek dat je gewoon in het Nederlands kunt lezen…lees verder >
Boerenkool
69 recepten met boerenkool & andere koolsoorten
- Soort kookboek: boerenkool en groente recepten
- Schrijfster: Amelia Wasiliev
- Uitgever: Becht
- Omvang: 159 pagina’s (met afbeeldingen)
- Uitgave: Gebonden Boek
- Waardering: ★★★★★ (uitstekend) Monique van der Hoeven
Een boekje over boerenkool – ik zou het zelf niet verzonnen hebben, maar het bestaat echt en het is nog leuk ook nog! Boerenkool geschreven door Amelia Wasiliev en uitgegeven door Uitgeverij Gottmer/Becht in dezelfde serie als o.a. Groene sapjes en Salad in a jar is een heel veelzijdig receptenboekje…lees verder >
Nog meer groene sapjes
Supergezonde drankjes van groente & fruit
- Soort kookboek: recepten voor smoothies en sapjes
- Schrijfster: Fern Green
- Uitgever: Becht
- Omvang: 159 pagina’s (met afbeeldingen)
- Uitgave: Gebonden Boek
- Waardering: ★★★★★ (uitstekend) Monique van der Hoeven
Na het lezen en recenseren van het boekje Groene sapjes, was ik heel blij met het boekje Nog meer groene sapjes. Met dezelfde prettige en aantrekkelijke lay-out, een fijn formaat en een harde kaft, begint dit boekje met een uitleg van verschillende aandoeningen en welke ingrediënten daar goed bij kunnen werken. Ook is er een uitleg van verschillende kleuren van fruit en groenten en wat dat aan je gezondheid toevoegt…lees verder >
Salad in a Jar
Gezond, groen en lekker
- Soort boek: recepten voor gezonde salades om mee te nemen
- Schrijfster: Anna Helm Baxter
- Uitgever: Becht
- Omvang: 159 pagina’s (met afbeeldingen)
- Uitgave: Gebonden Boek / Ebook
- Waardering: ★★★★★ (uitstekend) Monique van der Hoeven
Met de heel uitnodigende titel Salad in a Jar weer zo’n fijn en handzaam vormgegeven boekje met allerlei gezonde groente-gerechtjes. Het boekje start met een aantal heerlijke zelf te maken dressings, zoals een romige dressing en een Franse vinaigrette. Daarna volgen een heleboel heerlijke en vaak verrassende recepten voor salad in a jar – salades die in een potje worden klaargemaakt. Dat ziet er niet alleen heel aantrekkelijk uit, met allerlei mooie laagjes en kleurtjes…lees verder >
Gezonde Thee
Heilzame en zuiverende thee en icetea
- Soort boek: recepten voor gezonde thee
- Auteur: Fern Green
- Uitgever: Becht
- Omvang: 159 pagina’s (met afbeeldingen)
- Uitgave: Gebonden Boek
- Waardering:★★★★★ (uitstekend)Monique van der Hoeven
Na het lezen en recenseren van het boekje Groene sapjes, waar ik heel enthousiast over was, kon ik niet wachten om een volgend boekje uit dezelfde serie uit te proberen. Met dezelfde prettige en aantrekkelijke lay-out, een fijn formaat en een harde kaft, begint ook dit boekje met een uitleg over ingrediënten en manieren waarop je de verschillende thee en drankjes kunt maken. Ook dit boekje bestaat weer uit een een aantal onderdelen, in dit geval: gedroogde thee, verse kruidenthee, heilzame thee en zuiverende longdrinks. Elk recept beslaat twee pagina’s: een pagina met een mooie, inspirerende foto van de ingrediënten en een tweede pagina met een mooie foto van het kant-en-klare drankje en het recept…lees verder >
Groene sapjes
Gezonde drankjes van groente & fruit
- Soort kookboek: recepten voor smoothies en sapjes
- Schrijfster: Fern Green
- Uitgever: Becht
- Omvang: 159 pagina’s (met afbeeldingen)
- Uitgave: Gebonden Boek / Ebook
- Waardering: ★★★★★ (uitstekend) Monique van der Hoeven
Wat een ongelofelijk leuk en verrassend boekje is Groene Sapjes! De vormgeving trekt de aandacht, op een positieve manier – een lekker stevig en handzaam boekje met een gezond (groen!) sapje op de voorkant. Nou hebben wij al aardig wat gezondheidsboekjes op de plank staan, dus ik was aangenaam verrast door het aanbod van groene sapjes en smoothies in dit boekje…lees verder >
Bijpassende Kookboeken en Informatie