Italiaanse Pizza Soorten Echte Pizza uit Italië. Slechts een gedeelte van de pizza’s die we eten in Nederland kun je echte Italiaanse pizza noemen. Welke Italiaanse pizza soorten zijn er? Wat zijn de ingredienten van deze pizza’s en wat is de naam? Uit welke streek of stad in Italië komt de pizza oorspronkelijk vandaan?
Herkomst Italiaanse Pizza Soorten Echte Pizza uit Italië
Alhoewel wij tegenwoordig pizza met Italië associëren, worden er al honderden, zo niet duizenden, jaren in het gehele Middellandse Zeegebied gerechten gegeten die op pizza lijken. Grappig is ook dat er archeologische vondsten zijn, uit de negende eeuw na Christus, van ovens van Vikingen waarin op pizza lijkende gerechten werden gebakken. In Italië zelf stammen de eerste meldingen van pizza uit de 17e eeuw waar arme Napolitanen in de stad Napels zogenaamde pizzaioli aten. Pizzabakker Raffaele Esposito uit Napels werd in 1889 werd gevraagd om voor de Italiaanse koning Umberto I en zijn vrouw Margaretha pizza te komen bakken. Voor deze gelegenheid ontwierp hij een pizza met de Ingrediënten tomatensaus, mozzarella en basilicum in de kleuren van de Italiaanse vlag. Volgens de overlevering vond de Italiaanse koningin deze pizza het lekkerste en werd daarom Pizza Margeritha genoemd. De Pizza Margeritha is tot op de dag vandaag de standaard voor de Italiaanse pizza.
Overzicht van Italiaanse Pizza Soorten
Hieronder is een overzicht gemaakt van Italiaanse pizza soorten. In het overzicht wordt alleen aandacht besteed aan de echte pizza uit Italië. Pizza die je in Italië kunt vinden en eten. Het overzicht is alfabetisch ingedeeld op de Italiaanse naam van de pizza.
Bianca
Ingrediënten: zeezout, olijfolie, rozemarijn
Herkomst: Rome
De Pizza Bianca (vertaald: witte pizza) is eigenlijk brood belegd met zeezout, olijfolie en rozemarijn.
Calzone
Ingrediënten: mozzarella, tomatensaus en andere ingrediënten
Herkomst:
De Pizza Calzone is een dubbelgevouwen pizza, in ieder geval, gevuld met tomatensaus en mozzarella. De andere ingredienten die je vaak in de Calzone kunt vinden zijn: artisjokken, champignons, ham, tomaten en ui.
Capricciosa
Ingrediënten: artisjokken, champignons, ham, mozzarella, olijfolie, (tomaten)saus
Herkomst: Rome (Lazio)
De Pizza Capricciosa heeft meestal de bovenstaande ingrediënten. Echter deze kunnen wel verschillen tussen per pizzabakker.
Cuddiruni
Ingrediënten: ansjovis, mozzarella, tomaten, tomatensaus, olijven, uien
Herkomst: Sicilië
De Pizza Cuddiruni is een dubbelgevouwen en gevulde pizza afkomstig van het Italiaanse eiland Sicilië.
Margeritha
Ingrediënten: basilicum, mozzarella, (tomaten)saus, extra-virgin olijfolie
Herkomst: Napels
Bedenker: Raffaele Esposito (1889)
Pizzabakker Raffaele Esposito bedacht de deze pizza in de kleuren van de Italiaanse vlag speciaal voor Koning Umberto I en zijn vrouw Margaretha. Volgens de overlevering vond de Italiaanse koningin deze pizza het lekkerste en werd daarom Pizza Margeritha genoemd. De Pizza Margeritha is tot op de dag vandaag de standaard voor de Italiaanse pizza.
Marinara
Ingrediënten: knoflook, olijfolie, oregano, (tomaten)saus,
Herkomst: Napels
Napoletana
Ingrediënten: ansjovis, mozzarella, olijfolie, (tomaten)saus
Herkomst: Rome (Lazio)
De Pizza Napoletana is in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden afkomstig uit Rome en niet uit Napels. Om de verwarring nog wat groter te maken. Deze pizza wordt in Napels Pizza Romana genoemd.
Panzerotti
Ingrediënten: mozzarella, tomatensaus en andere ingrediënten
Herkomst: Apulië
De Panzerotti is een kleine dubbelgevouwen pizza, in ieder geval, gevuld met tomatensaus en mozzarella die wordt gefrituurd in plaats van in de oven gebakken. De andere ingredienten die je vaak in de Panzerotti kunt vinden zijn: champignons, ham, spinazie en ui. Er is ook een versie waarbij de Panzerotti gevuld is met in olijfolie gebakken ui, ansjovis en kappertjes.
Pugliese
Ingrediënten: mozzarella, olijfolie, (tomaten)saus, uien
Herkomst:
De Pizza Pugliese is vernoemd naar de Italiaanse regio Puglia. Soms worden er naast de bovenstaande ingredienten ook kruiden toegevoegd. Naast mozzarella wordt er soms ook Pecorino kaas gebruikt.
Romana
Ingrediënten: tomatensaus, mozzarella, ansjovis, olijfolie
Herkomst: napels
De Pizza Romana is in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden afkomstig uit Napels en niet uit Roma. Om de verwarring nog wat groter te maken. Deze pizza wordt in Rome Pizza Napoletana genoemd.