Italiaanse Kazen Soorten Kaas uit Italië
Italie is niet zo beroemd om zijn kaas als Frankrijk en Nederland. Maar toch kun je stellen dat er heel wat bekende Italiaanse kazen zijn. Op deze pagina is informatie opgenomen van een aantal verschillende soorten kaas uit Italië. Naast gegevens over het soort Italiaanse kaas en de herkomst is er, voor zover bekend, informatie opgenomen over de samenstelling van de kaas uit Italië.
Overzicht van Italiaanse Kazen
GORGONZOLA
- Nederlandse naam: Gorgonzola
- Oorsprong: Gorgonzola
- Streek: Lombardije, Noord-Italië
- Soort kaas: blauwschimmelkaas
- Consistentie: vrij zacht
- Gebruikte melk: koemelk
- Vetgehalte: 26%
- Vorm: rond
- Gewicht per kaas: 12 kilogram
MASCARPONE
- Nederlandse naam: Mascarpone
- Oorsprong: gebied tussen Lodi en Abbiategrasso
- Streek: Lombardije, Noord-Italie
- Soort kaas: roomkaas
- Consistentie: zeer zacht
- Gebruikte melk: koemelk (room)
- Ingrediënten: lichte room (25% botervet) met wijnsteenzuur
- Ontstaan: eind 16e, begin 17e eeuw
- Mascarpone is een lichte roomkaas die vooral bekend is als basis voor het beroemde Italiaanse toetjes Tiramisu. Van oorsprong komt Mascarpone uit het gebied tussen Lodi en Abbiategrasso in Lombardije ten zuidwesten van Milaan.
MOZZARELLA
- Nederlandse naam: Mozzarella
- Oorsprong: Campania, Zuid-Italie
- Consistentie: zacht
- Soort kaas: Pasta filata
- Gebruikte melk: koemelk
- Kleur: wit
- Vetgehalte: 22%
- Vorm: bulba (= eivormig)
- Gewicht per kaas: ca. 125 – 250 gram
- Mozzarella Kaas komt oorspronkelijk uit Zuid-Italië en is vermoedelijk ontstaan in Campania. Het woord mozzarella stamt uit het Napoletano (Het Napolitaanse dialect) dat in deze streek wordt gesproken.
MOZZARELLA DI BUFALA
- Nederlandse naam: Buffelmozzarella
- Oorsprong: Campania, Zuid-Italie
- Soort kaas: Pasta filata
- Consistentie: zacht
- Gebruikte melk: koemelk
- Kleur: wit
- Vetgehalte: 22%
- Vorm: bulba (= eivormig)
- Gewicht per kaas: ca. 125 – 250 gram
- Mozzarella di Bufala Campana (Buffel Mozzarella) is een door de EU met een TSG keurmerk beschermd streekproduct dat geproduceerd wordt in delen van Campania, Lazio, Apulia en Molise. Het is de oorspronkelijke vorm van mozzarella die gemaakt wordt van de melk van de waterbuffel.
PARMIGIANO REGGIANO
- Nederlandse naam: Parmezaanse kaas
- Streek: Parma, Reggio Emilia, Bologna (ten westen van de rivier Reno), Modena en Mantua
- Soort kaas: harde kaas
- Consistentie: hard en droog
- Gebruikte melk: koemelk
- Vetgehalte: 28-32%
- Vorm: rond
- Gewicht per kaas: 33-40 kilogram
- Minimale rijping: 12 maanden
Vecchio: 18-24 maanden
Stravecchio: 24-36 maanden - Parmigiano-Reggiano in Nederland beter bekend als Parmezaanse Kaas wordt al meer dan 800 jaar gemaakt in het gebied Parma, Reggio Emilia, Bologna (ten westen van de rivier Reno), Modena en Mantua. In de Decamerone de beroemde verzameling van verhalen die stamt uit de 14 eeuw wordt al gesproken over Parmigiano-Reggiano.
Gerelateerde Informatie
Zoekwoorden: Italiaanse Kazen | Soorten Kaas uit Italië | Buffelmozzarella | Gorgonzola | Mascarpone | Mozzarella | Parmezaanse Kaas | Parmigiano-Regianno