Azijn – Informatie

Wat is azijn?

Azijn is een voedingsproduct dat ontstaat als bepaalde soorten bacteriën gegiste producten verzuren.

Hoe wordt azijn gemaakt?

Als je het sap van vruchten (bijvoorbeeld druiven of appels), aardappels, granen of rijst laat gisten, ontstaat er alcohol. Door een bacterie, de zogenaamde Acetobacter,  en de lucht te laten inwerken op de gegiste vloeistof, wordt de alcohol omgezet in azijnzuur. Azijn is dus een product dat via een natuurlijk proces wordt verkregen.

Welke azijnsoorten zijn er?

De vruchten of andere ingrediënten waarvan de azijn wordt gemaakt, bepalen de smaak en kleur ervan. AzijnDruiven en appels zijn de belangrijkste vruchten waarvan azijn gemaakt wordt. Daarnaast worden alcohol houdende dranken vaak als basis gebruikt. Moutazijn wordt bijvoorbeeld gemaakt van gefermenteerd bier. En met notenwijn wordt notenazijn geproduceerd. Gefermenteerde rijst is de basis voor rijstazijn en Balsamico wordt gemaakt van het ingekookte sap van de Trebbiano-druiven. Schoonmaakazijn wordt trouwens op een andere manier verkregen. Deze wordt op een synthetische manier geproduceerd met ethanol.

  • Balsamico
  • Moutazijn
  • Natuurazijn
  • Notenazijn
  • Schoonmaakazijn
  • Vruchtenazijn

Biologische azijn

Veel van de verschillende soorten azijn zijn tegenwoordig ook in een biologische variant verkrijgbaar. Als basis voor de productie worden dan biologische appels, druiven of andere biologische grondstoffen gebruikt.

Hoe wordt azijn gebruikt?

Azijn wordt vaak gebruikt bij dressings voor salades en als licht zure smaaktoevoeging bij allerlei gerechten. Het is ook een belangrijk ingrediënt van mayonaise en mosterd.


Trefwoorden: Azijn | Azijnsoorten | Gebruiken | Informatie | Maken | Productie