Peulvruchten soorten Welke peulvruchten zijn er? Uitleg en informatie overzicht peulvruchten soorten, Wat is een peulvrucht, hoe ze eruit zien en waar ze vandaan komen? Uitgebreide informatie over de verschillende soorten peulvruchten en toepassingen. Ook zijn onderaan deze pagina tips van goede peulvruchten kookboeken opgenomen.
Peulvruchten soorten Welke peulvruchten zijn er?
De benaming peulvrucht wordt over het algemeen gebruikt als benaming voor de zaden die in een zogenaamde peul groeien. In veel gevallen worden alleen de zaden, peulvruchten, gegeten. Maar het ook worden peulen in het geheel gegeten. Bekende voorbeelden van peulen die geheel gegeten worden zijn sperziebonen, snijbonen, kousenband en, niet te vergeten peultjes. Peulvruchten worden als een gezond onderdeel van het voedsel beschouwd en worden bijna over de gehele wereld gegeten. Een ander voordeel is dat ze, vooral in gedroogde toestand, zeer lang te bewaren zijn. Onderstaand is het peulvruchten soorten overzicht te vinden waarvan alleen de zaden gegeten worden.
Peulvruchten Soorten Overzicht
bruine boon
Wetenschappelijke naam: Phaseolus vulgaris
De bruine boon is een populair ras van de gewone boon die ook in Nederland (vooral in Zeeuws-Vlaanderen) gekweekt wordt. Vroeger werden bruine bonen vaak gezien als armenvoedsel. Bruine bonen worden geconserveerd in blik of glas of gedroogd.
doperwt
Wetenschappelijke naam: Pisum sativum
De doperwt is de benaming voor de erwtensoorten die alleen gedopt, dus de zaden ontdaan van de peul, gegeten worden. Meestal worden erwten gegeten nadat ze gekookt zijn. Maar er zijn landen waar ook rauwe erwten gegeten worden. Verse doperwten zijn beperkt houdbaar in de koelkast (circa 4 dagen). Daarnaast kun je doperwten kopen in blik of pot of gedroogd.
erwt
Wetenschappelijke naam: Pisum sativum
De erwt is een eenjarige plant die tot de vlinderbloemenfamilie behoord. Er zijn verschillende erwtensoorten. Van sommige wordt de gehele peul (peultje, sugarsnap) gegeten en van andere alleen de zaden (doperwten, kapucijners). Meestal worden erwten gegeten nadat ze gekookt zijn. Maar er zijn landen waar ook rauwe erwten gegeten worden. Verse erwten zijn beperkt houdbaar in de koelkast (circa 4 dagen). Daarnaast kun je erwten kopen in blik of pot of gedroogd.
flageolet
Wetenschappelijke naam: Phaseolus vulgaris
De flageolet is een variant van de gewone boon die een groene kleur heeft. Vooral in Frankrijk is deze bonensoort populair. Maar ook in Nederland wordt de flageolet meer en meer gegeten.
gewone boon
Wetenschappelijke naam: Phaseolus vulgaris
De gewone boon soortnaam van vele soorten bonen. De oorsprong van deze bonen ligt in Zuid-Amerika. Veel van de ondersoorten van de gewone boon, zoals de bruine boon, witte boon en kidneyboon (nierboon) worden hier veel gegeten.
kapucijner
Wetenschappelijke naam: Pisum sativum
De kapucijner is een peulvrucht die behoort tot de erwten. Deze peulvrucht wordt ook wel velderwt, grauwe erwt en schokkererwt genoemd. De bloemen van de kapucijner hebben een purperachtige kleur en de peul van is opvallende paars gekleurd. Verse kapucijners zijn beperkt houdbaar in de koelkast (circa 4 dagen). Daarnaast kun je kapucijners kopen in blik of pot of gedroogd. Kapucijners worden al duizenden jaren gekweekt De oudste vondsten, uit Turkije, zijn zo’n 7000 jaar oud.
kidneyboon
Wetenschappelijke naam: Phaseolus vulgaris
De kidneyboon (Nederlandse naam: nierboon) is een ras van de gewone boon. De naam hebben ze gekregen door de nierachtige vorm. Kindneybonen worden veel gebruikt in Chili Con Carne. Aangezien kidneybonen giftiger zijn dan andere soorten peulvruchten moeten verse bonen voor consumptie zeker tien minuten gekookt worden bij 100°C. In Amerika wordt zelfs 30 minuten geadviseerd. Als de temperatuur te laag is dan kan het gifgehalte zelfs hoger worden. Het risico is trouwens niet aanwezig als je kidneybonen uit blik of uit de pot eet.
kikkererwt
Wetenschappelijke naam: Cicer arietinum
De kikkererwt is een peulvrucht die al heel lang wordt gebruikt en geteeld. Het is bekend dat de kikkererwt al 8000 jaar geleden werd gekweekt in Anatolie en zich vandaar uit verspreide over het Midden-Oosten en India. In deze gebieden is de kikkererwt tot op de dag van vandaag een zeer veel gebruikte ingredient. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt voor de bereiding van in hummus en falafel. Ook worden ze nadat ze geroosterd zijn als snack gegeten. Kikkererwten hebben een wit-beige achtige kleur. Er is trouwens ook een groene kikkererwt. In Nederland zijn ze vooral in blik, pot en gedroogd te koop.
linze
Wetenschappelijke naam: Lens culinaris
De linze of lins is een peulvrucht die al vele duizenden jaren wordt gekweekt. Zelfs in het Oude Testament wordt de linze al genoemd. Van oorsprong komt de linze voor in het Mediterrane gebied en Klein-Azië. Het gewas gedijt het beste in een warm klimaat. Maar in Nederland wordt de linze desondanks ook gekweekt in kassen. De linze is een kleine peulvrucht die verschillende kleuren kan hebben (geel, groen, oranje en zwart). In Nederland zijn linzen verkrijgbaar in blik, pot en gedroogd.
molleboon
Wetenschappelijke naam: Vicia faba L. subsp. equina Perj.
De molleboon is een tuinbonenras die gezien wordt als een bijzonder Groningse streekgewas. Het is eigenlijk een geroosterde tuinboon. De oorsprong van het gerecht ligt zeer waarschijnlijk niet in Groningen maar in Nederlands-Indië. Ook in andere delen van Azie worden vergelijkbaar bereide peulvruchten gegeten.
tuinboon
Wetenschappelijke naam: Vicia faba
Net als veel andere peulvruchten soorten wordt de tuinboon al vele duizenden jaren gegeten en geteeld. Het is bekend dat al circa 6000 jaar geleden in het Middellandse zeegebied tuinbonen werden gegeten. De oudste vondst is bij Nazareth in het huidige Israël. In Europa is de tuinboon in ieder geval bekend sinds het einde van de 15e eeuw. De verschillende rassen tuinbonen die gekweekt worden voor de menselijk consumptie, worden in hoofdlijnen in twee soorten onderverdeeld; de tuinbonen die door het koken bruin verkleuren en de tuinboonrassen die groen blijven. In Groningen wordt de zogenaamde molleboon gekweekt die gezien wordt als een regionale lekkernij.
witte boon
Wetenschappelijke naam: Phaseolus vulgaris
De witte boon is een populair ras van de gewone boon. De witte boon is in Engeland zeer populair opdat het de basis vormt voor een van de nationale gerechten Baked Beans, bij ons bekend als witte bonen in tomatensaus. Witte bonen worden geconserveerd in blik of glas of gedroogd.
Peulvruchten Kookboeken
Bonen!
Elke maand 12 verrassende recepten met bonen
- Soort kookboek: recepten met bonen
- Schrijfster: Joke Boon (Nederland)
- Uitgever: Carera Culinair
- Omvang: 288 pagina’s
- Uitgave: Gebonden Kookboek / Ebook
- Inhoud kookboek: Nu steeds meer mensen op zoek zijn naar een milieuvriendelijk en gezond alternatief voor vlees, komt Joke Boon met de oplossing. Bonen, peulvruchten, erwten en linzen zijn eiwitrijk, duurzaam, goedkoop, en bovenal heel erg lekker. In Bonen! laat Joke overtuigend zien dat bonen en peulvruchten zo veelzijdig zijn dat je ze elke dag kunt eten. Met heldere, stapsgewijze instructies en gemakkelijk verkrijgbare ingrediënten is Bonen! Hét kookboek voor liefhebbers van bonen en peulvruchten.
- …Reviews en Meer Informatie >
Herman over bonen
- Soort kookboek: peulvruchten kookboek
- Schrijver: Herman den Blijker (Nederland)
- Uitgever: Fontaine Uitgevers
- Omvang: 160 pagina’s
- Uitgave: Gebonden Kookboek
- Inhoud kookboek: Er zijn boeken vol geschreven over paddenstoelen, wild en vergeten groenten. Maar over bonen – waarvan we veel meer eten dan van al deze producten bij elkaar – zijn nauwelijks ‘kookboeken verschenen. Tijd om dit recht zetten! Vergeten groenten? Alleen de boon mag zich op zo’n predicaat beroepen. vindt Herman. En als leverancier van heilzame voedingsstoffen is de boon gelijkwaardig aan de peperdure superfoods die tegenwoordig overal opduiken. Bonen bewijzen dat gezond eten geen rib uit je lijf hoeft te kosten en ook heel lekker kan zijn. Dit boek geeft bladzijde na bladzijde een originele draai aan het koken met bonen. Laat je inspireren door de verhalen en recepten.
- …Reviews en Meer Informatie >
Peulvruchten
Meer dan 160 eigentijdse en inspirerende recepten
- Soort kookboek: peulvruchten kookboek
- Schrijfster: Jenny Chandler
- Uitgever: Karakter Uitgevers
- Omvang: 272 pagina’s
- Uitgave: Gebonden Kookboek
- Inhoud kookboek: Peulvruchten zijn onmisbare ingrediënten voor iedere flexitarier en vleesverlater! Maar zijn vooral voedzaam. Peulvruchten beidt een volledig overzicht van alle soorten peulvruchten, alle soorten bonen, maar ook linzen, kikkererwten, taugé en andere kiemgroenten worden uitvoerig besproken. De 180 recepten in Peulvruchten komen uit alle hoeken van de wereld en zijn zeer gevarieerd in hun soort. Denk aan dips, purees, soepen, salades, voor- en hoofdgerechten en zelfs kroketten en hamburgers ontbreken niet!
- …Reviews en Meer Informatie >