Hoe Zeeuwse Bolussen Bakken? Recept Tips en Advies
Hoe Zeeuwse bolussen bakken? Wie kent hem niet: de Zeeuwse bolus. Een Zeeuwse bolus is simpel gezegd een wit broodje gewikkeld in suiker, maar een échte bolus bakken is niet zo simpel. Dat heeft tijd nodig en een goed recept. Ook thuis genieten van een heerlijke stroperige bolus? Met dit recept kun je gemakkelijk zelf heerlijke Zeeuwse bolussen bakken.
Recept voor het Zelf Zeeuwse Bolussen Bakken
Deeg Maken voor Zeeuwse Bolussen
Ingrediënten:
- 500 gram bloem
- 1 ei
- 1 mespunt zout
- 50 gram verse gist
- 350 ml melk
- 75 gram roomboter
Suikermengsel voor Zeeuwse Bolussen
Ingrediënten:
- 250 gram donkerbruine basterdsuiker
- 2 eetlepel kaneelpoeder (indien gewenst)
Bereiding Zeeuwse Bolussen
- Meng voor het deeg alle ingrediënten behalve de boter. Kneed 6 minuten met de hand of in de machine. Voeg de laatste 4 minuten de boter toe en kneed goed door. Laat het deeg vervolgens rijzen voor ongeveer 60 minuten.
- Verdeel daarna het deeg in bolletjes van 60 gram en laat circa 15 minuten rusten onder een plastic zak of zeiltje.
- Rol elk bolletje deeg uit tot een streng van 30 cm. Meng de basterdsuiker met het kaneelpoeder in een ovenschaal. Bestrijk de streng met een beetje water en rol het deeg door het suikermengsel.
- Draai er vervolgens een bolus van. Dit doe je door de strengel aan één uiteinde te pakken tussen je duim en wijsvinger en de strengel in een vluchtige beweging twee keer rond je vinger te draaien. Lukt dit niet 1-2-3? Maak dan gewoon op het aanrecht met twee handen een soort drol van.
- Verdeel de bolussen over een met bakpapier belegde bakplaat en laat nog even 10 minuten afgedekt rijzen.
- Verwarm de oven alvast voor op 250 graden.
- Bak jouw eigen gedraaide bolussen af in circa 10 minuten. Haal daarna de bolussen gelijk uit de oven en draai ze direct om.
- Nu nog even afkoelen en smullen maar!
Nog wat extra baktips
Tip 1: Hoe krijg je smeuïge bolussen?
Voor extra smeuïge bolussen laat je het deeg rijzen in het midden van een afgesloten oven met een kom warm water eronder. Op deze manier voorkom je dat het deeg droog wordt.
Tip 2: Hoe zorg je voor extra smaakvolle bolussen?
Warm voordat je gaat kneden eerst de melk een beetje op. Zo krijgen de bolussen een volle en extra lekkere smaak.
Kookboek vol Zeeuws zoet
Zin in nog meer lekkernijen uit Zeeland? En heb je de smaak te pakken gekregen? Probeer dan ook andere typische Zeeuwse lekkernijen zelf te bakken. Heerlijke zoete recepten vind je o.a. in het kookboek Zeeuws Zoet van Mathilde Dekker-Versprille.
Kookboek Zeeuws Zoet
Zoete Zeeuwse gerechten van vroeger en nu
- Schrijfster: Mathilde Dekker-Versprille
- Verschenen: 28 oktober 2014
- Uitgever: Het Paard van Troje
- Oordeel redactie: +++ (zeer goed)
- Omvang: 96 pagina’s met foto’s
- Uitgave: gebonden boek
- Prijs: € 19,95
- …Uitgebreide Informatie en Bestellen >
Deze blog is geschreven door Grace Schouteren (Zeeuwsenzo.nl)