Duitse Gerechten Nationale Gerechten uit Duitsland
Duitse Gerechten Nationale Gerechten uit Duitsland. Wat kun je nu beschouwen als de nationale gerechten uit Duitsland? Duitse gerechten worden meestal geassocieerd met stevig, vet en veel. Maar klopt dit ook als je kijkt naar wat over het algemeen beschouwd wordt als de echte Duitse gerechten? Op deze pagina heeft de redactie een overzicht gemaakt van wat gezien wordt als gerechten waarin de meeste Duitsers zich zullen herkennen.
Kookboeken met Duitse Gerechten
Goed bruikbare recepten van Duitse gerecht kun je natuurlijk het beste vinden in goede Duitse kookboeken. Hieronder vind je een selectie ervan. Naast Nederlandstalige kookboeken met Duitse gerechten, is er ook een aantal kookboeken in het Duits opgenomen.
Koch! Vegetarisch
De Duitse vegetarische keuken
- Soort kookboek: vegetarische recepten
- Schrijvers: Marije Thomas, Liesbeth Thomas
- Uitgever: Forte Culinair
- Verschenen: september 2016
- Aantal recepten:
- Omvang: 144 pagina’s
- Uitgave: Paperback (met foto’s)
- Prijs: € 17,95
- Inhoud kookboek: De Duitse keuken is al een aantal jaren in opmars. En dat niet zonder reden: zo telt geen land buiten Frankrijk zo veel Michelinsterren als Duitsland, kun je nergens zo lekker en betaalbaar buitenshuis eten én heeft de gemiddelde Duitse bakkerij alles wat het hart begeert. Wat veel mensen echter niet weten, is dat de hedendaagse Duitse keuken ook uitstekend raad weet met vegetarisch lekkers. Met het kookboek KOCH! De Duitse vegetarische keuken halen de zussen Marijne & Liesbeth Thomas culinair vegetarisch Duitsland naar Nederland. In ruim 40 recepten, voorzien van prachtige foto’s van Gerhard Witteveen, laten ze zien hoe veelzijdig maar vooral ook maakbaar de Duitse vegetarische keuken is. Klassiekers als Frankfurter Grüne Soße en Knödel, stevige winterkost, fris zomergroen en onweerstaanbaar zoets: de Duitse vegetarische keuken is lekker én veelzijdig. De recepten zijn aangepast aan de Nederlandse markt, zijn makkelijk te maken en betaalbaar, en zijn ook uitermate geschikt voor flexitariërs of mensen die nog niet zo thuis zijn in de vegetarische keuken. Liesbeth & Marijne Thomas zijn twee zussen die als vormgever en tekstschrijver/redacteur sinds jaar en dag boeken en tijdschriften maken. Samen vormen ze een geolied team met een oog voor kookboeken en een neus voor lekkers. Met twee benen op Nederlandse bodem en twee op Duitse Moezelgrond. KOCH! De Duitse vegetarische keuken is hun tweede kookboek over de Duitse keuken; eerder verscheen van hun hand KOCH! Duitse keuken anno nu.
- …Meer Informatie en Bestelmogelijkheden >
Koch!
Duitse keuken anno nu
- Soort kookboek: algemeen kookboek met Duitse gerechten
- Schrijvers: Liesbeth Thomas, Marije Thomas
- Uitgever: Uitgeverij Aagje Blok
- Aantal recepten: 85
- Omvang: 192 pagina’s (met foto’s)
- Uitgave: Paperback
- Inhoud kookboek: Bij ‘Duitse keuken’ denken veel mensen nog altijd aan zware kost, bergen vlees en borden vol zuurkool. Dat is jammer, want de Duitse keuken is zoveel meer. En de Duitse keuken is vooral zoveel leuker dan dat. Koch! Duitse keuken anno nu laat zien hoe lekker de hedendaagse Duitse thuiskeuken kan zijn. Van heerlijk gebak en verrassende soepen tot inventieve pasta’s en allerlei ander lekkers. Feestelijk ingewikkeld of makkelijk doordeweeks: de Duitse keuken heeft het allemaal. Koch! Duitse keuken anno nu neemt de lezer in 85 recepten mee op een culinair reisje langs de oosterburen. Maultaschen, Zimtsterne, Kalter Hund, Pichelsteiner, Germknödel en Bärentatzen – ze komen allemaal aan bod. In KOCH! vind je recepten voor hoofd-, voor- en nagerechten, gebak en koekjes, maar ook ander culinair leuks als Glühwein en pruimenjam. Voor iedereen die van de Duitse keuken houdt, er kennis mee wil maken of stiekem een beetje heimwee heeft naar de vakantie: KOCH! Dit Nederlandstalige boek is uitgevoerd in full color, staat boordevol prachtige foto’s en telt 192 pagina’s.
- …Meer Informatie en Bestelmogelijkheden >
DDR Kochbuch – Das Original
Gerechten uit Oost-Duitsland
- Soort kookboek: recepten uit de DDR (voormalig Oost-Duitsland)
- Taal: Duits
- Uitgever: Komet Verlag
- Aantal recepten: 80+
- Omvang: 224 pagina’s
- Uitgave: Gebonden Pocketboek
- Verschenen: januari 2015
- Prijs: € 6,99
- Inhoud kookboek: Mehr als nur Ostalgie begleiten Sie den Autor auf eine vergnügliche und informative Reise durch die Geschichte der Kochkultur und die Landschaften der ehemaligen Deutschen Demokratischen Republik mit ihren kulinarischen Höhepunkten. Wer kennt und schätzt nicht den knusprigen Broiler, den frischen Ostseefisch, den würzigen Harzer Käse und den gehaltvollen Dresdner Christstollen? Viele ehemalige DDR-Produkte erfreuen sich heute nicht nur im Osten Deutschlands neuer Beliebtheit. Mit großem Einfallsreichtum und frischen Erzeugnissen aus der eigenen Datsche wurde so mancher Versorgungsengpass gemeistert.
- …Meer Informatie en Bestelmogelijkheden >
König Ludwigs Lieblingsgerichte
De lievelingsgerechten van koning Lodewijk II van Beieren (1845–1886)
- Soort kookboek: historisch kookboek
- Schrijfster: Maria Wiesmüller
- Taal: Duits
- Uitgever: Kompass
- Aantal recepten: 45
- Omvang: 96 pagina’s
- Uitgave: Gebonden Boek
- Prijs: € 8,99
- Inhoud kookboek: Der legendäre König Ludwig II. (1845 – 1886) war Herrscher des Königreichs Bayern. Bekanntheit erlangte er vor allem als leidenschaftlicher Bauherr von weltberühmten Schlössern wie Neuschwanstein, Linderhof, Herrenchiemsee – mittlerweile Weltkulturerbe mit Millionen Besuchern pro Jahr. Sein außergewöhnliches Leben und vor allem sein mysteriöser Tod im Jahr 1886 machten ihn zur Legende, neben seiner Leidenschaft für Kunst und Musik hatten es ihm auch die kulinarische Freuden angetan. 45 typische Rezepte der Zeit bzw. König Ludwigs Lieblingsspeisen mit den erforderlichen Zutaten sind in verständlicher Form beschrieben, mit Zusatzinformationen und Anekdoten gewürzt. Alle Rezepte wurden in einem professionellen Küchenstudio selbst von der Autorin ausprobiert und, wie das für historisch überlieferte Rezepte notwendig ist, zum Nachkochen unter heutigen Bedingungen aufbereitet. Diese Speisen zählten zu den kulinarischen Favoriten König Ludwigs: Schinkenknödel, Rahmstrudel, gedünstete Seerenken.
- ...Meer Informatie en Bestelmogelijkheden >
Das kleine Berlin Kochbuch
Gerechten uit de Duitse hoofdstad Berlijn
- Soort kookboek: recepten uit de Berlijnse keuken
- Schrijfster: Rose-Marie Schulze
- Taal: Duits
- Uitgever: Hölker Verlag
- Aantal recepten:
- Omvang: 80 pagina’s (met afbeeldingen)
- Uitgave: Gebonden Pocketboek
- Prijs: € 8,99
- Inhoud kookboek: Die Küche Berlins ist deftig, bodenständig und gleichzeitig durch ihren multikulturellen Charakter einer Weltstadt würdig. Für dieses Buch hat die Berliner Autorin die wichtigsten Rezepte ausgewählt: Typische kleine Gerichte der traditionellen Eckkneipen wie Buletten, eingelegte Bratheringe, Soleier, aber auch Currywurst und der berühmte Döner machen den Anfang. Weiter geht es mit deftigen Eintöpfen wie Kartoffelsuppe und Löffelerbsen. Fleischgerichte wie Eisbein mit Erbspüree und Frikassee Berliner Art oder Fischzubereitungen wie Aal Grün und Havelzander, stellen Sie vor die Qual der Wahl. Aber für eine süße Nachspeise wie Berliner Luft oder Rote Grütze reicht der Appetit bestimmt noch.
- …Meer Informatie en Bestelmogelijkheden >
Overzicht van Nationale Gerechten uit Duitsland
Bratwurst
- Nederlandse naam: Braadworst
- Soort: vleesgerecht, worst
Zoals de naam al zegt, is dit een soort van worst die gebraden wordt. Een alternatief is om de Bratwurst op de barbecue te grillen. Er zijn verschillende soorten braadworst die uit Duitsland afkomstig zijn. In ieder geval is het een worst die bestaat uit een varkens- of schapendarm die gevuld wordt met gehakt vlees, kruiden, specerijen en soms uit knoflook en andere groenten. Industrieel geproduceerde braadworst kan ook andere toevoegingen hebben. Bekende Duitse Bratwurst zijn bijvoorbeeld Fränkische Bratwurst, Nürnberger Rostbratwurst en Thüringer Rostbraten.
Currywurst
- Soort gerecht: vleesgerecht, worst
Curryworst is waarschijnlijk de meest gegeten worst van Duitsland en in ieder geval een van de populairste Duitse snacks. Eerst wordt de Currywurst gegrild en dan in stukjes gesneden en met kerrie bestrooid. De worst wordt daarna met Currysaus en broodje en soms frites geserveerd. De Currywurst wordt beschouwd als een gerecht dat bedacht is door Herta Heuwer (30 juni 1913 – † 3 juli 1999). Ze had een zogenaamde Imbiss in Berlijn waar ze op 4 september 1949 de eerste Currywurst ging verkopen. En de rest is geschiedenis. De bekende Duitse schrijver Uwe Timm heeft zelfs een novelle geschreven met als titel Die Entdeckung der Currywurst. Van het boek is ook een speelfilm gemaakt. Helaas is het zeer leesbare boek nog niet in het Nederlands vertaald.
https://www.youtube.com/watch?v=gEQPDQ0jyOk
Eisbein mit Sauerkraut
- Nederlandse naam: Varkenspoot met zuurkool
- Andere namen: Schweinshaxe,
- Soort gerecht: vleesgerecht, hoofdgerecht
In Duitsland wordt het gedeelte van de varkenspoot dat zich bevindt tussen het knie- of ellebooggewricht en het spronggewricht, Eisbein genoemd. Het is een vlezig deel van de varkenspoot dat omgeven wordt door een behoorlijk dikke laag vet. De bereiding van Eisbein verschilt per regio. Wat de verschillende soorten van bereiding wel met elkaar gemeen hebben, is dat de tijd om het vlees goed gaar te krijgen vrij lang duurt. In Noord-Duitsland wordt Eisbein meestal gepekeld en dan gekookt. In Zuid-Duitsland wordt het juist niet gepekeld en het vlees wordt in de oven gegrild zodat het een krokant korstje krijgt. Meestal wordt Eisbein geserveerd met Sauerkraut (zuurkool). Eisbein wordt niet alleen in Duitsland gegeten. Oostenrijk, Tsjechië en Zwitserland hebben hun eigen versie van dit gerecht. Het is een gerecht dat vaak in een groot gezelschap en bij speciale gelegenheden gegeten wordt.
Sauerbraten
- Nederlandse naam: zuurvlees
- Soort gerecht: stoofpot, vleesgerecht
Sauerbraten wordt door veel Duitsers gezien als een echt Duits gerecht, misschien wel nationaal gerecht uit Duitsland. De bereiding kan sterk verschillen per regio en per kok. Wat ze in ieder geval gemeen hebben is dat het een stoofpot is met verschillende soorten vlees zoals rund en varken. Ook paardenvlees wordt traditioneel gebruikt. Het vlees is vaak dagenlang gemarineerd in een mengsel van kruiden en azijn en/of witte wijn en daarna langzaam gaar gestoofd. De azijn geeft het gerecht de zure smaak en de naam. Vaak wordt Sauerbraten gegeten met Rotkohl (rode kool) en Knödel. Sauerbraten lijkt sterk op het zogenaamde zuurvlees dat vooral in Limburg gegeten wordt.
Bijpassende Informatie en Pagina’s