Nationale gerechten – Overzicht gerecht per land. Wat zijn nu echt nationale gerechten? Welk gerecht hoort nu echt bij het land van herkomst. In de meeste gevallen zijn er geen echt officiële nationale gerechten. Maar vaak is er wel een gerecht dat gezien wordt als kenmerkend voor het land of voor een bepaalde streek. Soms kunnen het zelfs meerdere gerechten zijn. Op deze pagina vind je een overzicht van de nationale gerechten, ingedeeld per land en met de naam en informatie.
Nationale gerechten – overzicht gerecht per land
Goed om te weten is dat er in een land vaak meerdere gerechten en recepten gezien worden als echt bij het land horend. En er kan natuurlijk ook echt uitgebreid gediscussieerd worden over het onderwerp. Toch heeft de redactie zich aan een opsomming gewaagd. En hiervoor zijn diverse bronnen op Internet en kookboeken geraadpleegd. Nu wordt het nog een uitdaging om nationale gerechten eens te proberen en proeven.
Overzicht van nationale gerechten per land
- Afghanistan – Kabuli Palaw (Qabuli Palaw)
Rijsgerecht, bestaande uit gekookte basmati rijst vermengd met rozijnen, wortel, lamsvlees en kruiden. - Albanië – Tavë kosi
Sfoofpot met lamsvlees, kruiden, rijst, yoghurt, eieren en een soort van bechamel saus
- Algerije – Couscous
- Amerikaanse Maagdeneilanden – Fungi and fish
- Amerikaans Samoa – Palusami
Stoofpot van rijstmelk, spinazie, kruiden, rundvlees en kruiden
- Andalusië (Spanje) – Gazpacho
Koude soep met rauwe groenten en kruiden
- Andorra – Escudella De Pagès
Maaltijdsoep van kipbouillon, varkensvlees, wortel, kool, uit, aardappelen, rijst. en kruiden
- Angola – Moamba de galinha
- Anguilla – Pigeon Peas & Rice
- Antigua en Barbuda – Fungee / Pepperpot
- Argentinië – Asado / Empanada
Asado is een speciale vorm van barbecue.
Empanada is een pastei die gevuld kan zijn met verschillende soorten vlees, groenten of vis en gebakken of gefrituurd wordt.
- Armenië – Dolma / Harissa / Khash / Khorovats
- Aruba – Keshi yena
Gerecht van met kruiden, groenten en vlees gevulde kaas dat zijn oorsprong kent in de tijd van de slavernij.
- Asturië (Spanje) – Fabada asturiana
Bonenstoofpot met kaas, wordt en vlees
- Australië – Barbecue / Meat Pie / Roast Lamb
- Azerbeidzjan – Dolma
- Bahama’s – Cracked Conch
Eigerecht meestal gegeten met erwten en rijst
- Bahrein – Kasba
- Bangladesh – Bhuna / Kip Korma / Machhja bhaja
- Barbados – Cou-cou with Flying Fish (vliegende vis)
- Baskenland (Spanje) – Chistorras / Marmitako
- België – Mosselen met frites
- Belize – Bile-up
- Benin – Kuli Kuli
- Bermuda – Bermuda fish chowder
- Bhutan – Ema Datshi
Gerecht gemaakt van chili-pepers en kaas, meestal gegeten met rode en witte rijst
- Bolivia – Salteñas (Empenada)
- Bonaire – Funchi / Carni stoba / Pika siboyo
- Bosnië en Herzegovina – Ćevapi
- Botswana – Seswaa
Gestoofd rundvlees met zout en kruiden
- Brazilië – Feijoada
Stoofpot van varkensvlees (soms ook kip of rundvlees) en zwarte bonen, gegeten met rijst, kool, farofa en sinaasappel.
- Brunei – Ambuyat
- Bulgarije – Banitsa (Banica) / Bob chorba
- Burkina Faso – Riz Gras
- Burundi
- Cambodja – Amok trei / Samlor Kako
- Canada – Butter Tart / Nanaimo bar / Poutine
- Canarische Eilanden (Spanje) – Papas arrugadas / Sancocho
- Catalonië (Spanje) – Pa amb tomaquet
- Centraal-Afrikaanse Republiek – Foufou
- Chili – Empanada / Pastel de choclo
- China – Gebakken rijst / Pekingeend
- Colombia – Ajiaco / Bandeja paisa / Sancocho
- Comoren – Langouste a la Vanille
- Congo-Brazzaville – Poulet à la Moambé
- Congo-Kinshasa – Poulet à la Moambé
- Cookeilanden – Rukau / Umukai
- Costa Rica – Gallo pinto
- Cuba – Moros y cristianos / Ropa vieja
- Curaçao – Keshi Yena
Gerecht van met kruiden, groenten en vlees gevulde kaas dat zijn oorsprong kent in de tijd van de slavernij. - Cyprus – Fasolada
Gevulde bonensoep die ook in Griekenland populair is.
- Denemarken – Bøfsandwich / Pølser / Smørrebrød / Stegt Flæsk
- Djibouti – Skoudehkaris
- Dominica – Mountain chicken
Enigszins omstreden gerecht gemaakt met kikkervlees van de zogenaamde Mountain Chicken - Dominicaanse Republiek – Sancocho Dominicano
- Duitsland – Bratwurst / Currywurst / Eisbein mit Sauerkraut / Sauerbraten …lees verder >
- Ecuador – Ceviche / Encebollado / Fritada / Guatitas
- Egypte – Falafel / Ful medames / Kushari / Mulukhiyah
- El Salvador – Pupusa
Een pupusa is een met de handgemaakte mais tortilla die met verschillede soorten vlles, groenten en kruiden gevuld kan worden. - Engeland – Roast Beef / Pudding
- Equatoriaal-Guinea – Succotash
- Eritrea – Gored gored / Wat
- Estland – Verivorst / Mulgikapsad
Verivorst is de Eslandse bloedworst die ook vaak met Kerst wordt gegeten. - Ethiopië – Wat met Injera
- Faeröer – Skerpikjøt
Gedroogd schapenvlees dat meestal op brood wordt gegeten.
- Fiji – Fijian Kokoda
Een gerecht van in citroen- en limoensap gemarineerde rauwe verse vis met kokos(melk), ui, koriander en tomaat.
- Filipijnen
- Finland – Karjalanpaisti / Mämmi / Poronkäristys
- Frankrijk – Bisque / Crêpe / Pot-au-feu
Bisque is een enigszins gebonden soep die gemaakt kan worden van verschillende soorten schaaldieren.
Crêpe is een dunne pannenkoek die zowel met diverse soorten beleg gegeten kan worden.
Pot-au-feu is een stoofpot met rundvlees en diverse grof gesneden groeten.
- Frans-Guyana – Bouillon d’aoura
Stoofpot gemaakt van gedroogde, schaaldieren, groenten en het aoura fruit.
- Frans-Polynesië – Ia ota (Poisson cru)
Een gerecht van in citroen- en limoensap gemarineerde rauwe verse vis met kokos(melk), ui, komkommer en tomaat. - Gabon – Polet nyembwe
Kipgerecht van gerookte kip met palmolie, uit en knoflook. - Gallicië (Spanje) – Caldo gallego / Empanada Gallega / Polbo á feira
Caldo gallego is een maaltijdsoep gemaakt met varkensvlees, kool, witte bonen, wortel en kruiden.
Empanada Gallega is een pie gevuld met varkensvlees met rode en groene pepers.
Polbo á feira is een gerecht gemaakt van gekookte inktvis bestrooid met zout, pemento picante en olijfolie.
- Gambia – Benachin
Benachin is stoofpot van rundvlees, kip of vis met kool, paprika, rijst en een kruidenmengsel.
- Georgië – Khachapuri / Khinkali
Khachapuri (ook wel geschreven als Chatsjapoeri) is een kaasbrood.
Khinkali (Chinkali) is een gerecht bestaande uit met vlees, groente en kruiden gevulde knoedels. - Ghana – Banku / Fufu
Banku is een mengsel van gefermenteerde mais met cassave die als deeg gekookt wordt in water en geserveerd wordt in soep, in een stoofpot of met een saus.
- Gibraltar – Calentita
- Grenada – Oil Down
Oil Down is een stoofpot van broodfruit, callaloo, gejruide kip, bananas, gezouten varkensstaart l en snuit, piment , kurkuma en kokosmelk.
- Griekenland – Fasolada / Moussaka / Souvlaki
- Groenland – Kiviaq
Kiviaq is een gerecht gemaakt van het vlees van de zeekoet dat gefermenteerd wordt in het uitgeholde lichaam van een zeehond dat vooral in de winter wordt gegeten. Het wordt de velen beschouwd als een van de meest weerzinwekkende nationale gerechten ter wereld. - Guadeloupe – Porc-Colombo
- Guam – Kelaguen
- Guatemala – Fiambre
- Guinee – Kansiyé
- Guinee-Bissau – Jollof Rice
- Guyana – Pepperpot
- Haïti – Diri ak Pwa
- Hawaï (Verenigde Staten) – Loco Moco / Poi / Poke / Saimin
- Honduras – Baleada / Carne asada / Sopa de Caracol
- Hong Kong – Char siu / Dim sum
- Hongarije – Goulash (Gulyás)
- Ierland – Colcannon / Irish Stew
- IJsland – Hákarl / Þorramatur
- India – Curry
- Indonesië – Tumpeng (officeieel) / Nasi Goreng
- Irak – Semeç Masgûf
- Iran – Chelow kabab / Qormeh Sabz
- Israël – Falafel / Me’orav Yerushalmi
- Italië – Pasta / Polenta / Pizza / Risotto
- Ivoorkust – Fufu / Kedjenou
- Jamaica – Ackee and Saltfish / Jamaican Patty / Jerk Chicken
- Japan – Ramen / Sushi
- Jemen – Saltah
- Jordanië – Mansaf
- Kaaimaneilanden – Buccaneer Turtle Steak
- Kaapverdië – Cachupa
- Kameroen – Ndolé
- Kazachstan – Beşbarmaq / Shalgam
- Kenia – Sukuma Wiki / Ugali
- Kirgizië – Beşbarmaq / Kuurdak / Laghman
- Kiribati – Te bua toro ni baukin
- Koeweit – Machbūs
- Kosovo
- Kroatië – Istarska jota
- Laos – Tum Mak Hoong
- Lesotho – Papa moroho nama
- Letland – Latke
- Libanon – Kibbeh / Tabbouleh
- Liberia – Fufu
- Libië – Bazeen / Uzban
- Liechtenstein – Käsknöpfle
- Litouwen – Cepelinai
- Luxemburg – Bouneschlupp / Judd mat Gaardebounen
- Macao – Minchee
- Macedonië – Tavče gravče
- Madagaskar – Romazava
- Majorca (Spanje) – Ensaïmada / Tombet
- Malawi
- Malediven – Garudhiya
- Maleisië – Laksa / Nasi lemak / Roti canai / Satay
- Mali – To et Tokorodji
- Malta – Fenkata / Pastizz
- Marokko – Couscous / Tagine
- Marshalleilanden – Macadamia nut pie
- Martinique – Court-bouillon
- Mauritanië – Thieboudienne
- Mauritius – Dholl puri
- Mayotte
- Mexico – Chiles en nogada / Mole poblano
- Micronesia – Lumpia
- Moldavië – Mămăligă
- Monaco – Barbagiuan
- Mongolië – Buuz
- Montenegro – Kačamak / Raštan
- Mozambique – Frango a Portuguesa
- Myanmar – Mohinga
- Namibië
- Nauru – Coconut fish
- Navarra (Spanje) – Chistorras / Marmitako
- Nederland – Hutspot / Stamppot
- Nepal – Dal bhat
- Nicaragua – Churrasco / Gallo pinto (officieel)
- Nieuw-Caledonië – Bougna
- Nieuw-Zeeland – Bacon and egg pie
- Niger
- Nigeria – Jollof rice
- Noordelijke Marianen
- Noord-Ierland – Ulster Fry
- Noord-Korea – Boshintang / Bulgogi / Kimchi / Naengmyeon
- Noorwegen – Fårikål
- Oeganda – Matoke
- Oekraïne – Borsjtsj / Varenyky
- Oezbekistan
- Oman – Tabbouleh
- Oostenrijk – Tafelspitz / Wiener Schnitzel
- Oost-Timor – Ikan Pepes
- Pakistan – Biryani / Nihari
- Palau – Qabili
- Palestina – Falafel / Humus Tahini / Mujaddara / Musakhan
- Panama – Sancocho de gallina
- Papoea-Nieuw-Guinea – Mumu
- Paraguay – Sopa Paraguaya
- Peru – Ceviche
- Polen – Bigos / Kotlet schwabowy / Zurek
- Portugal – Bacalhau / Francesinha
- Puerto Rico – Arroz con gandules / Lechon / Mofongo
- Qatar – Machboos
- Réunion – Rugai
- Roemenië – Mămăligă / Mici / Sarmale
- Rusland – Kasha / Pelmeni / Pirogi / Pirozkhi / Shchi
- Saba
- Saint Kitts en Nevis – Stewed Saltfish
- Saint Lucia – Green Banana and Saltfish Pie
- Saint Vincent en de Grenadines – Roasted Breadfruit and Fish
- Salomonseilanden – Kibbe
- Samoa –
- San Marino – Torta Tre Monti
- Sao Tomé en Principe – Calulu
- Saoedi-Arabië – Kabsa
- Schotland – Haggis
- Senegal – Thieboudienne
- Servië – Ćevapčići / Kajmak / Pljeskavica / Ražnjići
- Seychellen – Fruit Bat Soup
- Sierra-Leone
- Singapore – Chili krab / Hainan kip en rijst
- Sint Eustatius – Geitenvlees, erwten en rijst
- Sint Maarten
- Slovenië – Ajdovi žganci / Belokranjska povitica / Obara
- Slowakije – Bryndzové halušky
- Soedan – Ful medames
- Somalië – Injera met geiten stoofpot
- Spanje – Tortilla española (en nationale streekgerechten)
- Sri Lanka – Rijst en Curry
- Suriname – Pom / Roti
- Swaziland – Mabele
- Syrië – Kibbeh
- Tadzjikistan – O’sh
- Taiwan – Rundvlees noodle soep
- Tanzania – Ugali
- Thailand – Pad Thai / Tom Yung Goong
- Togo – Fufu
- Tonga – Lu usi bololokoma
- Trinidad en Tobago – Callaloo / Doubles
- Tsjaad – Daraba
- Tsjechië – Svíčková / Vepřo knedlo zelo
- Tunesië – Couscous / Kabkabou
- Turkije – Döner kebab / Kuru fasulye met Pilav
- Turkmenistan – Palaw
- Turks en Caicoseilanden
- Tuvalu – Pulaka
- Uruguay – Asado / Chivito
- Vanuatu – Lap lap
- Vaticaanstad – geen nationaal gerecht
- Venezuela – Pabellón criollo
- Verenigd Koninkrijk – Fish and Chips / Chicken tikka masala
- Verenigde Arabische Emiraten
- Verenigde Staten – Fried Chicken / Hamburger / Hot Dog
- Vietnam – Bánh mì / Phở Gỏi cuốn
- Wales – Cawl
- Wallis en Futuna – Ika
- Wit-Rusland – Draniki
- Zambia – Nshima
- Zimbabwe – Sadza
- Zuid-Afrika – Bobotie
- Zuid-Korea – Bibimbap / Galbi / Kimchi / Ramyeon
- Zuid-Soedan – Ful medames
- Zweden – Köttbullar / Kräftskiva / Ostkaka / Surströmming
- Zwitserland – Cervelat / Fondue / Rösti
advertentie